Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatski film vi{e nije samo dr`avna briga

Vlada Republike Hrvatske više neće biti glavni financijer domaće kinematografije, već će određeni postotak izdvajati i kompanije koje se bave audiovizualnom djelatnošću, a prikupljena sredstva raspodjeljivat će vijeće novoosnovanog Hrvatskog audiovizualnog centra (HAC), piše portal Seecult.org.
Ugovor o preuzimanju poslova i zadataka u području audiovizualne djelatnosti potpisali su u Zagrebu ministar kulture Božo Biškupić i, u ime HAC-a, privremeni upravnik Albert Kapović, na temelju novog Zakona o audiovizualnim djelatnostima, kojim su otvorene i mogućnosti za nove načine financiranja nacionalne kinematografije.
Prema navodima ministra, cilj je decentralizacija upravljanja filmom i filmskom djelatnošću, što ne znači da država neće i dalje pomagati domaću kinematografiju.
U tomu će joj pomagati i televizijske kuće, kao i operateri kablovske distribucije, fiksne i mobilne telefonije i Internet provajderi.
Hrvatski Telekom bi, prema navodima medija, davao za film dva posto godišnjeg bruto prihoda ostvarenog obavljanjem audiovizualnih djelatnosti, HRT također dva posto, a tim i sredstvima drugih financijera, ukupno bi godišnje bilo osigurano iz dodatnih izvora između 40 i 50 milijuna kuna, koliko je dosad izdvajala sama država.
Uskoro bi trebalo biti formirano Hrvatsko audiovizualno vijeće, koje će imati najveću ulogu u raspodjeli novca i raspisivati natječaje, a privremeni upravnik HAC-a Kapović izrazio je očekivanje da će već ove godine biti dva natječaja i da će pritom biti razdvojeni pozivi za debitante i afirmirane autore.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika